CO – szénmonoxid mérgezés

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz. Belégzés után a vérbe kerülve gátolja az oxigénfelvételt. A vörösvértestekhez a co – szénmonoxid sokkal jobban kötődik mint az oxigén, így a vérből kiszorítja azt. A szén monoxid áldozata pedig megfulladhat.

Sajnos az utóbbi időben nem telik el úgy tél, hogy ne hallanánk balesetről, amelyet szénmonoxid okozott.

Cikkünkben szeretnénk felhívni a figyelmet a szénmonoxid veszélyeire, arra, hogy a kockázat reális és sokunkat fenyeget és, hogy (ha nem is a Szelektrovill Kft.-től veszik az érzékelőt de) olcsón és egyszerűen védekezhetünk.

Nem csak azzal nem törődünk, hogy fűtőberendezésünket (pl a kombi-cirkót) rendszeresen, legalább évente egyszer ellenőriztessük, kipucoltassuk, hanem hajlamosak vagyunk az esetleges mérgezés tüneteit is figyelmen kívül hagyni.

A szénmonoxid mérgezés súlyosságát két tényező határozza meg, a gáz töménysége és a gáz környezetében eltöltött idő. Enyhe mérgezés esetén az influenzához hasonló tünetek észlelhetők, mint a fejfájás, szédülés, álmosság és hányinger. Minél nagyobb a gáz töménysége vagy minnél tovább vagyunk vele egy légtérben, annál intenzívebben jelentkeznek a tünetek.
Közepes mérgezés esetén migrénszerű fejfájás jelentkezik erős szédüléssel és heves szívdobogással.
Erős mérgezés esetén már könnyen lehet nehézlégzés, ezt követően pedig eszméletvesztés.

Ezeket a tüneteket jegyezzük meg, ismerjük fel és ha nincs is érzékelőnk legyünk gyanakvóak és tegyük meg a szükséges lépéseket.

Szénmonoxidra szinte minden zárt területen lehet számítani ahol nyílt égés történik. Ilyen a garázsok területe is.

Az egyetlen megoldás a CO érzékelő felszerelése. Ez történhet riasztó vagy tűzjelző rendszer részeként de akár mindentől függetlenül, egyedülálló eszközként. Előbbi megoldás előnye, hogy a szünetmentesség és CO érzékelés esetén a vészjelzés illetve átjelzés megoldott, még akár a tulajdonos mobiltelefonjára is küldhető értesítés a jelzésről. Viszont ahol ez nem megoldható ott az egyedülálló eszköz felszerelése a megoldás ami saját elemekkel működik és erős hangjelzést ad ha a CO szint veszélyes értékre emelkedik.
A szabvány szerint a korábbi 80 illetve 100 helyett ez már 50ppm. A szénmonoxid egészségügyi határértékét 35ppm-ben határozták meg. Ez viszont nem azt jelenti, hogy hosszútávon ez az érték nem lehet káros! (Ennél részletesebben a szabályozást lásd az EN50291 EU szabványban)

(Itt álljunk meg egy pillanatra.
ppm: parts per million. Vagyis 1.000.000 levegő részecske között hány darab co részecske található.)

Nagyon sokféle detektort lehet kapni és ezek nem csak szolgáltatásaikban térnek el. A piacon még sok 80ppm-es eszköz van forgalomban, lehetőleg ne ezek közül válasszunk. Az érzékelő típusa, márkája sem teljesen mellékes kérdés, ha a kínálat áttanulmányozás után nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk szakemberhez. Ha tanácsra van szüksége kollégáink segítenek a választásban.

Ha a CO érzékelő jelezni kezd
Azonnal állítsuk le a nyílt égésterű berendezést, az autót. Ha pl. párelszívót használtunk miközben bekapcsolt a fűtés vagy valaki fürödni kezdett akkor lehet, hogy az égéstermék egy részét visszaszívtuk, ilyenkor elég egy alapos szellőztetés a jövőben nagyobb odafigyelés. De ha nem erről van szó akkor mindenképpen ellenőriztessük, tisztíttassuk a cirkó, kazánt a lehető leghamarabb és addig ne kapcsoljuk vissza amíg ez meg nem történt.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, beléptető, erősáram, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?