Villanyszerelés

Villanyszerelési munkáknál legfontosabb szempont az érintésvédelem és tűzvédelem, minden más csak ezután jöhet.

  • a fogyasztók minden egyes villamos szerkezetének teste legyen földelt és legyen egy villamosan ekvipotenciált hálózat (EPH) szerkezeti része
  • a felhasználókat lehetőleg védje ÉV relé
  • a kapcsolások, kötések biztos és szikramentes rögzítésűek legyenek, a vezetékek átmérője feleljen meg az igénybevételnek a túlmelegedés elkerülése érdekében

Erősáram
Ide tartozik a nagyfeszültségű elosztó, villanypózna bekötés, földkábel bekötés és fektetés, ipari létesítmények villanyszerelése és gépeinek bekötése.
Ide tartoznak továbbá a kisfeszültségű hálózatok, a lakóházak, irodák tehát a 230V-os hálózatot használó ügyfelek megbízásai.

Gyengeáram
Gyengeáramnak nevezzük a 12 és 24 Voltos hálózat elemeit. Tipikusan ilyen a riasztó rendszer és a tűzjelző, de sok beléptető eszköz és biztonsági kamera is 12 volt feszültséggel működik.

A villanyszerelési munka fáziasai

1. Tervezés

Ne hagyjuk a tervezőre ezt a munkát. Ez persze kényelmes és egyszerű de éveken, évtizedeken át nem a tervező vagy a villanyszerelő hanem mi fogjuk hiányolni a konnektort, keveselni a világítást. Képzeljük el a berendezett lakást, sőt! Képzeljük el az átrendezés lehetőségét. Néhány plusz szerelvény ára eltörpül a hiányuk okozta kényelmetlenség mellett.
Ezekkel a konkrét elképzelésekkel keressük meg a tervezőt, villanyszerelőt és hallgassuk meg a tanácsaikat majd mi hozzuk meg a végső döntést.

2. Kivitelezés

Ez mindig kőműves munkával kezdődik. A tervek alapján kollégáink kivésik a dobozok, védőcsövek helyét, kialakítják a faláttöréseket.
Ezt követően a villamos kötődobozok és védőcsövek elhelyezése, rögzítése majd a kábelek behúzása következik. Ahol nem lehet védőcsövezést használni ott dupla szigetelésű MM fali kábelt használunk.
Legvégül a szerelvények felhelyezése és a biztosíték doboz kialakítása, kismegszakítók, ÉV (életvédelmi) relék elhelyezése történik, majd természetesen a lepróbálás.

A szerelvények felhelyezése a tulajdonos számára legizgalmasabb része a munkának, ekkor ölt formát a sok tervezés, ábrándozás. Ezért még egyszer felhívjuk a figyelmet ennek átgondolására.
Sokféle gyártó, sokféle terméke, sokféle kialakítással és lehetőséggel áll rendelkezésünkre (megvilágított kapcsoló és nyomógomb, gyerekvédővel ellátott, stb.).

Néhány mondat a szerelvényezésről
A vezetékeket 1-1,5 cm hosszan megcsupaszítjuk a szigeteléstől, ügyelve rá, hogy az ér ne sérüljön. A csatlakozás doboz, csillár vagy dugaszoló szorítóval történik. Villanykapcsolóknál többnyire dugaszoló szorítókat használunk, amelyeknél csupán a huzalt kell betolni. Konnektoroknál inkább csavaros rögzítést használunk. A réz eret meghajlítjuk abba az irányba amerre a csavart meg kell húzni. Az érintésvédelem biztonsága és rövidzárlat elkerülése miatt csupaszított végek nem lóghatnak ki a rögzítésből.
Sodrott vezetékek bekötése érvéghüvellyel történik.

Azonban villanyszerelővel nem kizárólag építkezésnél találkozhat a megrendelő. Szerencsés esetben bővítés vagy felújítás során kerül elő a megbízható villanyszerelő kérdése de előfordulhat, hogy meghibásodás, üzemzavar miatt hívnak minket.
Cégünkkel kapcsolatban fontos tudni, hogy 7/24 órás szolgálatot biztosítunk valamennyi általunk telepített, kivitelezett rendszerre így a villanyszerelési, épületvillamossági munkáinkra is. Ez azt jelenti ha Önnek bármiféle kérdése problémája van, bármikor hívhat minket ráadásul hiba esetén vállaljuk, hogy 24 órán belül megkezdjük a javítást.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, beléptető, erősáram, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?