28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Sorozatunkban közzétesszük az új 28/2011 OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) paragrafusait. Bízunk benne, hogy a tűzjelző berendezések után érdeklődők hasznára válik.
Cégünk szívesen segít a tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálataiban is.

94. § (1) Nyomásveszteség vizsgálatakor az egy méter tömlőhosszra eső nyomásveszteség nem haladhatja meg a 6. melléklet 7. táblázatában megadott értéket a hozzátartozó térfogatáram mellett.
(2) A nyomásveszteség vizsgálat kiszűri azokat a tömlőket, amelyeknek magas a súrlódási vesztesége vagy durva a belső bélése.
(3) A vizsgálati darab két különböző hosszúságú tömlőből áll, az egyik kapcsolt hossza 10,1 m és a másik 200,2 m, mindkettő kapcsokkal készre szerelve. A kapcsok megfelelnek a 44–56. § előírásainak.
(4) Az eljáráshoz használt berendezés rendelkezik
a) egy szabályozható vízforrással, amely képes a 6. melléklet 7. táblázatában megadott térfogatáramok és 0,6 MPa bemenő nyomás biztosítására,
b) egy nyomásmérővel,
c) nyomáskülönbség mérőkkel,
d) egy szabályozó szeleppel, amely lehetővé teszi állandó vízmennyiség (l/min) átszivattyúzását a vizsgálati mintán, és
e) az 5. melléklet 9. ábra szerinti nyomásmérő adapterrel, amely a vizsgálati darab előtt és mögött helyezkedik el és arra szolgál, hogy az lehetővé tegye a nyomáskülönbség mérését, ennek érdekében három egymással kompatibilis, a vizsgált tömlővel azonos belső átmérőjű adapter cső szükséges.
(5) A vizsgálat során a vizsgálatot végző személy
a) lefekteti a vizsgálati darabot vízszintes helyzetben hajlítás nélkül,
b) a vizsgálati darabokat sorrendben csatlakoztatja a nyomásmérő adapter csövekhez [(4) bekezdés e) pontja] (ahogy azt az 5. melléklet 10. ábrája mutatja) és a szabályozható vízforráshoz [a (4) bekezdés a) pontja],
c) biztosítja a 6. melléklet 7. táblázatában megadott vízáram elérését, 0,6 MPa nyomás mellett, megméri a vízáramlásnak kitett vizsgálati darab hosszát, meghatározza a nyomáskülönbség mérők [a (4) bekezdés c) pontja] segítségével a nyomásveszteséget az adapterek között, és
d) kiszámolja a tömlő egy méterére eső nyomásveszteségét a két tömlő vizsgálati darab segítségével úgy, hogy a

Ahol:
p20 a nyomásveszteség a 20 m hosszúságú tömlőn, kPa-ban,
p1 a nyomásveszteség az 1 m hosszúságú tömlőn, kPa-ban,
m20 a vízáramlásnak kitett 20 méteres tömlő aktuális hossza méterben,
m1 a vízáramlásnak kitett 1 méteres tömlő aktuális hossza méterben.
(6) A vizsgálati jegyzőkönyv tartalmazza
a) a vizsgált tömlő teljes megnevezését,
b) a hivatkozást ezen követelményre,
c) az 1 méterre eső nyomásveszteséget, kPa/m-ben, és
d) a vizsgálat időpontját.

Tűzjelzővel kapcsolatos kérdésekben mi is állunk rendelkezésükre az ismert elérhetőségeken. Vállalunk továbbá tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálatokat is.

Fenti információk aktualitásáért, szerkesztési-, helyesírási, informatikai hibákért és az azokból eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés kategóriája: füstérzékelő, gáz érzékelő, szén monoxid, szénmonoxid, tűzjelző, tűzjelző felülvizsgálat, tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, vagyonvédelem
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?