28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Sorozatunkban közzétesszük az új 28/2011 OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) paragrafusait. Bízunk benne, hogy a tűzjelző berendezések után érdeklődők hasznára válik.
Cégünk szívesen segít a tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálataiban is.

95. § (1) A tömlők olajszennyeződéssel szemben ellenállását mindegyik osztályba tartozó tömlőn meg kell vizsgálni. A 82. §-ban megadott módszer szerinti vizsgálat során megállapított eredő tapadás érték csökkenésének mértéke az olajszennyeződés hatás vizsgálat következtében nem lehet nagyobb, mint 60%.
(2) Az olajszennyeződés vizsgálat során a vizsgálatot végző személy a mintadarab keresztirányú mintáját úgy alakítja ki, hogy a tömlő hossztengelyére merőleges irányban levág abból egy 250,5 mm széles gyűrű alakú darabot, majd a gyűrű felvágása után a kapott szalag egyik végétől 20 mm-re a folyadékzáró réteget felfejti a szövetszerkezettől 255 mm szakaszon. A hosszirányú minta esetében a tömlő hossztengelye irányában egy 11010 mm de minimum 2r hosszúságú és 250,5 mm széles darabot vág ki. A keresztirányú mintához hasonlóan ennél is 255 mm hosszan fejti fel a folyadékzáró réteget.
(3) A vizsgálathoz általános motorolajt kell használni, amelynek minősége SAE 15W40.
(4) A vizsgálathoz használt berendezés egy hozzávetőlegesen 100 mm átmérőjű és legalább 50 mm falmagasságú üveg edény.
(5) A vizsgálat során a vizsgálatot végző személy
a) a vonatkoztatási érték megállapításához 1–1 hosszanti és keresztirányú kezeletlen mintán elvégezi a tapadási erő mérését,
b) további előkészített mintadarabokat – 1 hosszanti és 1 keresztirányú mintát – a reagensbe meríti és 1682 óra időtartamig lefedve, szobahőmérsékleten állni hagyja, és
c) a reagálási idő letelte után a mintákat letisztítja száraz ruhával vagy itatóspapírral és szobahőmérsékleten 202 °C, szemrevételezést követően megméri a tapadást (adhéziót) az olajból történt eltávolítást követő 1 órán belül, a 82. § szerint.
(6) A vizsgálati jegyzőkönyv tartalmazza
a) a vizsgált tömlő teljes megnevezését,
b) a hivatkozást ezen követelményre,
c) a tapadás eredményeit, és
d) a vizsgálat időpontját.

Tűzjelzővel kapcsolatos kérdésekben mi is állunk rendelkezésükre az ismert elérhetőségeken. Vállalunk továbbá tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálatokat is.

Fenti információk aktualitásáért, szerkesztési-, helyesírási, informatikai hibákért és az azokból eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés kategóriája: füstérzékelő, gáz érzékelő, otsz, szén monoxid, szénmonoxid, tűzjelző, tűzjelző felülvizsgálat, tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, vagyonvédelem
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?