Riasztó rendszerek – infravörös mozgás érzékelő PIR

Riasztó rendszerek

Érzékelők egyéb eszközök telepítése

5. Passzív infra mozgásérzékelő

passzív infravörös mozgásérzékelő PIR

passzív infravörös mozgásérzékelő PIR

 

Szinte minden riasztó rendszer tartalmaz mozgásérzékelőt.

Általában passzív infra mozgásérzékelővel találkozhatunk, de a zavaró forrásoknak jobban kitett helyeken duál érzékelők vannak. A jobb képességű mozgásérzékelők tartalmaznak kisállatvédelmet, lépésszámlálót, érzékenység állítási lehetőséget. A kevesebb téves riasztás miatt megéri ezeket a típusokat használni, áruk nyilván magasabb. Általában jó minőségűek azok a mozgásérzékelők melyek a mozgásérzékelést tükröző felülettel oldják meg un. tükrös infrák.

Az ár itt szintén magasabb.

A mozgásérzékelők elhelyezésénél több dologra is figyelni kell:

Ne helyezzünk mozgásérzékelőt napsütésnek kitett helyre pl. ablakkal, üvegfelülettel szemben ha bizonyos napszakban napsütés érheti.

Ne helyezzünk mozgásérzékelőt szemben olyan térrel (berendezéssel ) ahol gyors hőmérséklet  változás lehetséges.(pl. kazán ).

Ne helyezzünk mozgásérzékelőt szemben olyan térrel (berendezéssel) ahol erős légáramlás lehetséges (pl. klíma ).

Ezeket a megkötéseket akkor is érdemes betartani 1. ha egyébként a mozgásérzékelő a zavaró hatásokkal szemben valamilyen szinten védett.

A mozgásérzékelő elhelyezése jelentős többlet munkával és költséggel (vezetékezés védőcsövezés, kábelcsatornázás) jár.

Az erős zavaró hatásoknak kitett helyen duál mozgásérzékelőt használunk.

Ha zavaró forrás mindenképpen benne van az érzékelési térben akkor végső esetben ki kell takarni azt a térrészt és ellenőrizni kell hogy valóban a megfelelő térrész lett kitakarva.

Ha növelni kell a riasztórendszer biztonsági szintjét ugyan azt  a térrészt több mozgásérzékelővel ill. nyitás és törés érzékelővel is védeni kell. Ebben az esetben kitakarás (letakarás) ellen védett mozgásérzékelőt is használhatunk. A letakarás kimeneti jelet külön zónára kell kötni,de a riasztás (alarm) kimenettel is sorba lehet kötni. Szabotázs jelzésként bevinni nem ajánlatos mivel előfordulhat hogy pl. takarításkor bejelezhet.

Szükség lehet az érzékelési tér módosítására is. Erre találták ki a különböző optikákat . Az optikák cseréjével kialakíthatunk függöny, folyosó karakterisztikát, a tükrös mozgásérzékelőknél a karakterisztika különböző műanyag takaróelemek segítségével módosítható.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, betörésvédelem, lakásriasztó, nyitásérzékelő, riasztó, vagyonvédelem, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?