Számítógépes ethernet hálózat

E-heti cikkünk az informatikai hálózatról, azon belül is a vezetékes hálózatokról szól.

Alapvetően 3 féle kábelen küldhetünk jelent:

  1. koax
  2. utp
  3. optikai kábel

Az elsővel nem foglalkozunk mivel ezeket ma már nem használjuk otthoni és irodai hálózatokban. Ellenben az UTP kábel a legelterjedtebb.

Jelentése Unshielded Twisted Pair vagyis árnyékolatlan csavart érpáras vezeték. A kábelek végein RJ45-ös csatlakozó van. Hivatalosan ugyan 8P8C a becsületes neve de mindenki RJ45-nek hívja.

A leggyakoribb UTP kábel a számítógép hálózatoknál a Cat5 típusú ami max. 100 Mb/s átviteli sebességre képes.

Elsősorban üzleti felhasználóinknál egyre nagyobb az igény a gyorsabb intranet hálózatra. Az ehhez szükséges 1.000 Mb/s sebességet a Cat5e és a Cat6 kábeltípusok teljesítik. Utóbbi egy merevebb kábel amibe az érpárok egymástól elválasztva vannak vezetve.

Bekötés szerint megkülönböztetünk cross és patch vagyis kereszt és egyenes kábeleket. Kereszt kábel kell a PC és a router vagy közvetlen PC – PC esetleg hub – hub között. Egyenes kábellel a PC – hub és router – hub eszközöket kötjük össze. Szerencsére az újabb hálózati eszközök már felismerik a kábeltípust és aszerint váltanak működési módot.

A kábel bekötése:

Egyenes kábelnél nincs nagy trükk, mindkét csatlakozóra eggyező sorrendben kötjük a kábeleket.

1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5, 6-6, 7-7, 8-8,

Keresztkábelnél már figyelni kell: 1-3, 2-6, 3-1, 4-7, 5-8, 6-2, 7-4, 8-5,

 

Az optikai kábelek elterjedése gyorsan nő. Működésük lényege, hogy a ledes vagy lézeres jeladó fényét egy zárt csövön csapdába ejtik, így az rendkívül nagy sebességgel halad végig a kábelen aminek másik oldalán dekódolják és a fényt ismét digitális jellé alakítják.

Jelenleg a gyakorlati sávszélességük 160-500 Mb/s 1.000 méteres távolságon. A legnagyobb áthidalható távolság optikai kábellel 80 km.

Az optikai kábel legnagyobb előnye a nagy távolság és sebesség mellett a zavartűrése. Teljesen érzéketlen a kábel mentén fellép elektromos zavarokra. Biztonságtechnikai szempontból nem elhanyagolható, hogy jelenleg nem létezik technika amivel lehallgatható lenne az optikai kábel.

 

A hálózat kábelezési munkáit követi a rack szekrény összeállítása. Itt többnyire a patch panelbe végződtetjük a kábeleket ahol azokat tovább lehet rendezni vagy az általunk is forgalmazott managelhető patch panel segítségével távolról vezérelni.

Igény esetén a hálózatról és annak sebességéről mérési jegyzőkönyvet készítünk.

Ha számítógép hálózat akkor Szelektrovill!

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, beléptető, erősáram, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?