28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzjelző, tűzjelző telepítés, tűzjelző karbantartás, tűzjelző felülvizsgálat, otsz, 28/2011

28/2011. (IX. 6.) BM rendelet, OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat
tűzjelző, tűzjelző telepítés, tűzjelző karbantartás, tűzjelző felülvizsgálat, otsz, 28/2011

Sorozatunkban közzétesszük az új 28/2011 OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) paragrafusait. Bízunk benne, hogy a tűzjelző berendezések után érdeklődők hasznára válik.
Cégünk szívesen segít a tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálataiban is.

28. A tűzoltó eszköz vizsgálati módszerei
130. § (1) Ha a tűzoltó eszköz több, külön-külön működtethető tartályból álló konstrukció, úgy a működési időtartam meghatározása a legnagyobb kiürítési sebesség mellett történik.
(2) A hatóanyag százalékban megadott legnagyobb maradékmennyisége a névleges töltettömeghez képest legfeljebb 10% lehet.
131. § (1) A tűzoltó eszköz oltóképességének megállapítása az adott alkalmazásnak megfelelő feltételek között történik, a felhasználó számára készült ajánlás ellenőrzésével, vagy modellezésével.
(2) A tűzoltó eszköz oltásteljesítménye és tűzoltási kategóriája feleljen meg valamely, a vonatkozó műszaki követelményben előírt tűzobjektumnak, vagy azzal legalább egyenértékű biztonságot nyújtson. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy a tűzoltó eszköz nem képes eredményes oltásra, úgy a tűzoltó eszköz legalább alkalmas valamely, a kategóriára vagy a működési területére jellemző kezdeti tűz oltására. Ennek kialakítása egyedileg, a tűzoltó eszközre jellemző módon történik.
(3) A vizsgálatok lefolytatása a tűzoltó eszköz alkalmazási feltételeit illetően a hordozható tűzoltó készülékre vonatkozó műszaki követelmény szerint történik.
29. Azonosítás, feliratozás, tájékoztatás
132. § A tűzoltó eszköz színe RAL 3000 tűzpiros.
133. § (1) A tűzoltó eszközön elhelyezett feliratot úgy kell kialakítani, hogy a tűzoltó eszköz tervezett élettartama és vagy felhasználhatósági ideje alatt maradó módon megőrizze a feltüntetett információt, és magyar nyelven tartalmazza
a) a szöveges vagy piktogrammal jelzett alkalmazási területet (A, B v. C),
b) a működéssel kapcsolatos alkalmazási korlátozást,
c) gyártó megnevezését,
d) forgalmazó nevét, címét,
e) a gyártás idejét, termék sorozatszámát vagy azonosítóját,
f) az elektromos feszültség alatt álló berendezések tüzeinek oltására való figyelmeztetést, és
g) a következő feliratot: „Nem használható elektromos feszültség alatt álló berendezések tüzeinek oltására!”, ha nem felel meg vagy nincs minősítve az eszköz a 128. § szerinti követelménynek továbbá nem hordozhat feszültség alatt álló berendezés oltására utaló feliratot vagy képet.
(2) A tűzoltó eszközön vagy csomagoláson elhelyezett felirat, mellékelt tájékoztató tartalmazza

Tűzjelzővel kapcsolatos kérdésekben mi is állunk rendelkezésükre az ismert elérhetőségeken. Vállalunk továbbá tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, tűzjelző felülvizsgálat munkálatokat is.

Fenti információk aktualitásáért, szerkesztési-, helyesírási, informatikai hibákért és az azokból eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

Szívesen vesszük a megjegyzéseket és a kérdéseket.

* indicates required field
A bejegyzés kategóriája: tűzjelző, tűzjelző felülvizsgálat, tűzjelző karbantartás, tűzjelző telepítés, vagyonvédelem
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?