Nyitásérzékelő

Korábbi cikksorozatunkat folytatva sorra vesszünk néhány riasztó rendszer alegységet.

Nyitásérzékelő

Talán a legkevesebb megkötés a nyitásérzékelők elhelyezésére van.

Nyitásérzékelőt általában a 2-3 m magasságban elhelyezett nyílászárók esetén használunk. Kivételt képeznek az olyan helyek (pl. erkély) amelyek magasabban vannak mint 3m de egyébként könnyen megközelíthetőek.

Lényeges megkötés hogy a nyitásérzékelő valamint a vezetékezése a riasztóval védett téren belül legyen, vagyis a vezetékezés és maga az érzékelő ne legyen kívülről megközelíthető.

A lezáró ellenállásokat lehetőleg tegyük a nyitásérzékelő közelébe, ill. használjunk  4 vezetékes bekötést (jel+szabotázs).  Létezik olyan érzékelő melybe bele is lehet rakni a lezárást, ez sajnos viszonylag nagy méretű.

Ha a nyitásérzékelő közelébe raktuk a lezáró ellenállásokat  biztosítottuk a vezetéket elvágás, rövidzár ellen mivel a riasztóközpont érzékeli az ellenállás értékének megváltozását és vagy riasztás, vagy szabotázs jelzést generál.

Ha a nyitásérzékelőt védett téren belül helyeztük el nagyjából eleget tettük a felszerelés követelményeinek .

Egyéb követelmény hogy a nyitásérzékelő megbízhatóan működjön, ne okozzon téves riasztást. Nyitásérzékelő szinte kizárólag helytelen telepítés esetén okoz téves riasztást. Korábbi cikkünkben már írtunk erről. Nagyon ritkán találkoztunk hibás érzékelővel is melynek megváltozott  az átmeneti ellenállása. Hibátlan érzékelő esetén 1 ohm érték közelében van. Azt az érzékelőt amely 5 ohm feletti értéket ad , vagy az érték ingadozik cseréljük le.

Felmerülő kérdéseik esetén készséggel állunk rendelkezésükre ismert elérhetőségeinken.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, betörésvédelem, biztonsági kamera, gsm modul, gyengeáram, lakásriasztó, nyitásérzékelő, riasztó, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?