Riasztó bővítő modul

 

A 16 zónánál több zónát használó riasztó központok a nagyobb zónaszámot bővítő eszközök, bővítő panelek alkalmazásával érik el. Ezeket a bővítőket a riasztó központ erre a célra kialakított kommunikációs busz kivezetéseire kell csatlakoztatni.

Ilyen bővítők lehetnek: zónabővítők, kimenet bővítő modulok,nyomtató modulok,kommunikációs modulok. Általában erre a busz rendszerre csatlakoznak a kezelőegységek is amelyek 16-nál nagyobb zónaszámmal rendelkező riasztó rendszer esetén esetén LCD vagy ikonos kezelők.

Többnyire a 64 zónánál nagyobb központok több kommunikációs busz rendszert használnak.

 

Miért szükséges több zónás riasztó központot alkalmazni?

  • ha nagy a védendő terület és sok az érzékelő nem lehet a jelzés helyét beazonosítani ( egy zónára több érzékelőt kötnek)
  • téves jelzés esetén vagy hiba esetén a behatárolás nehézkes

 

Ezért a legoptimálisabb eset ha egy zónára csak egy érzékelőt csatlakoztatunk.

A busz rendszer nagy előnye hogy a riasztó rendszer könnyen bővíthető és a vezetékezés is nagymértékben egyszerűsödik, ezáltal a költségek is csökkennek.

A busz jelvonalra csak a meghatározott mennyiségű eszközök csatlakoztathatóak. A különböző riasztó központok esetén eltérő lehet a csatlakoztatható eszközök száma.

 

Minél több bővítő és érzékelő van a központon annál nagyobb a riasztó központ terhelése.

A riasztó túlterhelésének megakadályozása és a készenléti idő biztosítása érdekében felügyelt tápegységeket alkalmazunk melyek rendelkeznek saját akkumulátorral.

A felügyelt tápegységek a 230V-os hálózatra és riasztó központ kommunikációs busz rendszerre csatlakoznak.

A belső tápegység gondoskodik az akkumulátor folyamatos töltéséről, a kommunikációs busz gondoskodik a tápegység felügyeletéről (hibajelzések).

Ha a tápegységen lévő bővítő modulok, kezelők, eszközök (passzív infravörös mozgás érzékelők ,falbontás érzékelők, üvegtörés érzékelők, nyitás érzékelők, infra sorompók stb.) fogyasztását összeadjuk megkapjuk a tápegység terhelését.

Ezek az adatok az eszközök adatlapjaiban szerepelnek.

A szükséges készenléti idő és az előbb kiszámított terhelés értékéből kiszámíthatjuk a szükséges akkumulátor kapacitását.

Ha túl nagy kapacitás értéket kapunk melyet a tápegység már nem képes tölteni még egy tápegység szükséges.

A nagy rendszerek további jellemzője hogy több partícióra bonthatóak (4,8,16,32 stb.),programozásuk már kezelőről nehézkes.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, beléptető, betörésvédelem, co, erősáram, gáz érzékelő, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, szén monoxid, szénmonoxid, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?