Tűzjelző téves jelzés

Ígéretünkhöz híven a tűzjelzők téves jelzéseiről, annak lehetséges okairól és elhárításukról írunk.

A rendszeres téves jelzések következményei nagyon súlyosak. A felhasználók és kezelők is elveszíthetik bizalmukat a rendszerrel szemben, a tűzoltóság ráadásul ki is számlázhatja a téves vonulás költségét ami komoly összeg lehet.

A tűzjelzők téves jelzéseinél is háromféle téves jelzést ismerünk.

  1. Meghibásodás
  2. Nem körültekintő telepítés
  3. Figyelmetlen felhasználó

1. Ebben az esetben csak a meghibásodott eszköz cseréje lehet az egyetlen elfogadható megoldás. Ez a legritkább meghibásodási forrás, a komoly gyártók valamennyi eszközüket tesztelik a gyártás során.

2. A telepítési hiányosság a nem körültekintő kivitelező választás, a mindenen spórolni akarás tipikus következménye. Néha mi is meglepődünk milyen rendszerek felülvizsgálatához, téves jelzéseinek elhárításához hívják Kollégáinkat.

A legtipikusabb példával élve: konyhákban üzemszerűen előfordulhat gőz, ami az optikai elven működő füstérzékelőket riasztásba állíthatja. Ezért konyhába csak hőmérséklet maximum vagy hőmérséklet változás érzékelőket szoktunk elhelyezni.

Ilyen hibát egy szakképzet tűzjelző telepítő nem követ el. De ennél árnyaltabb dolgokra is oda kell figyelni.füst érzékelő

A vonali füst érzékelő elhelyezésénél például nagyon fontos, hogy üzemszerűen ne kerülhessen semmilyen eszköz az érzékelő elé. A lángérzékelő elhelyezésénél szintén fontos, hogy üzemszerű használat közben ne érje olyan fény ami jelzést adhat.

Az érzékelők helyének megtervezése ugyan nem telepítői feladat de mivel a tűzjelző szerelő van a helyszínen, neki kell látni mik lesznek a pontos felhasználási igények. Ilyenkor fontos, hogy a telepítő pontosan ismerje valamennyi helyiség felhasználását.

Az érzékelő választás és elhelyezés mellett ugyanilyen fontos a fix, precíz kötések megléte. Célszerű a kötéseket kétszer is ellenőrizni ahogy Kollégáink is teszik.

A rendszeres tűzjelző karbantartás alkalmával a telepítőnek rendszeresen ellenőrizni kell azt is, hogy az érzékelők típusuk szerint megfelelő környezetben vannak-e. Esetleg nem változott meg egy helyiség felhasználása ami más típusú érzékelőt igényel?

3. A felhasználók is hibázhatnak és egy jól megtervezett és megépített, neves gyártó termékeiből összeállított rendszer esetén ez a leggyakoribb oka a téves jelzésnek.

 

Néhány példa:

  • Valaki tényleg azt hiszi, hogy tűz van és működésbe hozza a kézi tűzjelzőt.
  • Egy optikai érzékelő körül figyelmetlenségből nagyobb mennyiségű szálló por kerül a levegőbe. (Pl: egy átépítés munka során erre nem figyelnek.)
  • Egy helyiség használata megváltozott és a tűzjelző karbantartásával foglalkozó céget erről nem értesítik aki így nem tudja az eszközök cseréjéhez, átszereléséhez szükséges lépéseket elindítani.
  • Belső kommunikáció hiánya. (Pl: a vonali füstérzékelő útjába egy másik szerelőbrigád beteszi a létrát mert azt se tudja, hogy mi az és nem szólnak nekik időben.)

A felhasználói hibák kizárásának legjobb módja az alapos oktatás. Tűzjelző használat oktatás a tűzjelző telepítőjének feladata és jól felfogott érdeke. Célszerű ennek alaposságáról a karbantartások alatt a felhasználóval közösen meggyőződni.

A felhasználónak pedig elemi érdeke, hogy a rendszer kezelője ismerje, értse a tűzjelző működését az épületben lévő emberek pedig tudjanak a rendszerről és, hogy kinél lehet érdeklődni annak részleteiről.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?