Tűzálló kábel

Sorozatunk eheti cikke a korábbival ellentétesen azt a kábeltípust mutatja be amely nem hőre lányul, olvad, hanem keményedik.

A többrétegű szigetelés a szokásos árnyékolás mellett áll egy külső köpenyből mely elsősorban mechanikai védelmet jelent, a tűzállósági érték megközelítőleg 5%-áért felelős. A lényeg az árnyékolás alatt, közvetlenül a vezetőket körülvevő szigetelő anyag.

Normál állapotában egy meglepően rugalmas, gumiszerű anyag mely extrém hő hatására kerámiaszerűen megkeményedik. Vagyis tűz környezetében a vezeték egy kvázi kerámia burkolatot kap mely akár órákig ellenáll a tomboló hőnek. Mivel ez a szigetelés merev lesz, könnyen megérthetjük miért rendkívül fontos a tűzálló nyomvonal, stabil, tűz esetén is szilárd rögzítése. Ha ugyanis ez a megkeményedett szigetelés valamilyen erőhatásnak lenne kitéve, azonnal eltörne, szétrepedne és csupaszon hagyná a kábeleket. Ez zárlathoz és akár hurokszakadáshoz, eszközök kieséséhez is vezethet.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az OTSZ részletesen szabályozza az adott nyomvonalak tűzállósági minimumait!

Kérdés esetén állunk szolgálatukra ismert elérhetőségeinken.

A bejegyzés kategóriája: beléptető, erősáram, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?