Téves jelzés, riasztó átjelzés

Vonuló szolgálatok, járőr cégek, rendőrségek nemzetközi statisztikái szerint a riasztó rendszerek téves jelzéseinek aránya 96% körül van. Ez azt jelenti, hogy csupán minden 25. jelzés jelent valódi behatolást. Érdemes tehát foglalkozni a problémával.

A nem megfelelően telepített vagy használt riasztórendszerek és tűzjelző rendszerek előbb utóbb téves riasztást fognak produkálni mint ahogy a felhasználók gondatlansága is ide fog vezetni. A tűzjelző rendszerekkel egy későbbi cikkünkben foglalkozunk, lássuk a riasztók téves jelzéseihez vezető utat, azok következményeit és, hogy mit tehetünk ellenük.

Nem megfelelő telepítés.
Egy jó minőségű érzékelőkkel rendelkező rendszer, megfelelő környezetben, precíz riasztó szerelési munkával nem fog téves jelzést produkálni. Persze műszaki hiba elvben előfordulhat, illetve az érzékelők idővel (hosszú idővel) elöregednek. A gyártók jelentős része ellenőrzi termékeit és a hibás termékek száma gyakorlatilag elhanyagolható, illetve ha mégis probléma van vele az a telepítés és lepróbálás alatt ki fog derülni. Miben áll akkor a telepítő felelőssége?

A megfelelő érzékelők kiválasztásában. Például egy légmozgásokkal zavart környezetben egy egyszerű infra mozgásérzékelő bizonyosan tévesen fog jelezni ezért ún. dual érzékelőt kell alkalmazni.
Az eszközök minősége is nagyon fontos, az olcsó, nem megfelelő helyen vásárolt rendszert nem lehet egy jó minőségű gyártó termékével összehasonlítani. Az ár azonban csak látszólag magasabb, egy téves jelzésből eredő vonulás költsége lakossági előfizetőknek 1.000-1.500 Ft között van. Ha évente csak 5 téves riasztást spórolnak meg a különbség elég hamar megtérül. Tehát a telepítőnek fel kell tudni mérni az Ügyfél igényeit és a potenciális zavarforrásokat és aszerint érzékelőt választani.

Gondos elhelyezés. A kiválasztás után legalább olyan fontos az elhelyezés. A legalapvetőbb szabályokon túl (pl. ne helyezzünk infravörös érzékelőt olyan helyre ahol bármilyen napsugárzás érheti) sok apróságot is figyelembe kell venni.

Cégünk szakemberei tisztában vannak ezekkel a szabályokkal és kellő képzettséggel, tapasztalattal rendelkeznek, hogy a telepített rendszer probléma és téves jelzés mentes lehessen.
A nyitásérzékelők nem megfelelő rögzítése is gyakori probléma forrása. Sok és szerencsére egyre több felhasználó kéri, hogy az ablakokat részben lehessen használni otthoni élesítés állapotában is, ez azonban az érzékelők rendkívül gondos elhelyezését igényli.

Ha a kivitelezéshez nem megfelelő csapatot választunk és a fenti problémák előfordulnak többféle kárunk keletkezik.

Elsősorban anyagi kárunk hiszen mind lakosság mind közületi előfizetőként meg kell térítenünk a vonulószolgálat téves riadóztatásának költségét.
Legalább ilyen komoly kár a riasztó rendszerbe vetett bizalom megrendülése ami pénzben nem kifejezhető.
A szomszédok haragját is kivívhatjuk a rendszeresen megszólaló hangjelző bőgésével és számíthatunk rá, hogy egy éles riasztás esetén még az ablakon se néznek ki.

Mi lehet a megoldás ha téves jelzéseink vannak?
Először is nézzünk szembe a ténnyel, hogy a riasztó rendszerünk nem megbízható és pénzbe fog kerülni a rendbehozatala. Nem biztos, hogy az egészet cserélni kell de ezt csak a helyszínen lehet felmérni és eldönteni. Szerencsés esetben néhány érzékelő áthelyezésével vagy cseréjével megoldható a probléma.

Ha szeretné a fenti problémákat elkerülni vagy úgy érzi jelenlegi rendszere nem teljesen megbízható, keresse Cégünk szakembereit a honlapon lévő elérhetőségeinken.

Végül téves jelzéshez vezethet a nem megfelelő használat.

1. Légmozgások. Nyitva hagyott ablak bemozgathatja a függönyt de akár az ajtót is.
2. Nagy családoknál, irodáknál előfordulhat, hogy az egyik felhasználó élesíti a rendszert miközben valaki még a védett területen tartózkodik, vagyis ráélesít a benn tartózkodóra.
3. Háziállat. A tulajdonosnak feltétlenül tájékoztatni kell a telepítőt ha utólag kutyát, macskát enged a védett területre. Ebben az esetben az érzékelőket cserélni kell ún. kisállat védett érzékelőkre.
4. Vezeték nélküli rendszereknél az elem merülése téves jelzést produkálhat, figyeljünk rá, hogy a termék leírásában szereplő határidőn belül cseréljük, cseréltessük a telepeket és jó minőségű elemet használjunk.
5. Karbantartás elmulasztása. Nemcsak a komplex rendszerek igényelnek karbantartást, a legegyszerűbb riasztót is időnként tisztítani, ellenőrizni kell. Az ellenőrzések során kollégáink lepróbálják az eszközöket, tesztelik a működést, átjelzést, teljes körűen meggyőződnek a rendszer 100%-os működéséről.

Az utóbbi hibák megelőzése az Ügyfél felelőssége minden más esetben keresse a Szelektrovill Kft. munkatársait.

A bejegyzés kategóriája: átjelzés, beléptető, erősáram, gyengeáram, lakásriasztó, riasztó, tűzjelző, vagyonvédelem, villanyszerelés, vonulószolgálat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?